Arheološko nalazište na Velikom Sikavcu

Tragovima Rimljana, Bizanta i mnogo prije

Godine 2012. na nenaseljenom otočiću Veli Sikavac u blizini Vlašića došlo je do jednog od najznačajnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Otkriveni su ostaci velike tvrđave i kompleksa, za koje se u početku vjerovalo da potječu iz prapovijesti.
Detaljnija istraživanja sljedeće godine ovo su vjerovanje tek u manjoj mjeri potvrdila. Naime, tamo zaista jest postojala prapovijesna gradina, čiji život se nastavlja i u rimsko doba, što nalazi potvrđuju. Većina ostataka potječe, međutim, iz 6. stoljeća. Ovdje se radilo o velikoj bizantskoj utvrdi iz doba cara Justinijana i njegove rekonkviste. Zidovi utvrde široki 2 metra bili su pojačani sa šest kula. Unutar utvrde pronađeni su ostaci 37 objekata i dva trga, te je vjerojatno u vrijeme barbarskih prodora Slavena i Avara ovdje bio pravi grad. Na otočiću postoji jezero s boćatom vodom, a na mjestu gdje se ono spaja s morem pronađen je umjetno napravljeni prag, koji je, bez sumnje, služio za sprječavanje prodora slane morske vode u jezero.
Zanimljiv je i pronalazak ostataka crkve iz 15. stoljeća, pa se može tvrditi da je ovo mjesto bilo vrlo dugo naseljeno. Istraživanja na ovom otočiću daleko su od dovršenih, pa će sigurno biti još mnogo zanimljivih i uzbudljivih otkrića.

tnegulicArheološko nalazište na Velikom Sikavcu